Nesset kommune har kommet et langt skritt videre i arbeidet med å få etablert frivilligsentral, etter å ha arbeidet med saken i flere år.

– Det har kommet ønsker fra pensjonistforeningen, helselag og flere om frivilligsentral. Eldrerådet har også vært en pådriver, sier Turid Leirvoll Øverås, kulturkonsulent i Nesset. Kulturavdelinga står ansvarlig for oppretting av frivilligsentral, og kommunen skal drive det. I høst var det et politisk vedtak om å sette av midler på budsjettet til sentralen. I tillegg blir det søkt om statstilskudd.

– En må søke om statstilskudd hvert år og kommunen må spe på med egenandel for å få tildelt dette, sier Øverås. Innen 1. mai skal det sendes søknad om etableringstilskudd til Kulturdepartementet.

Lyser ut stilling

– Frivilligsentralen skal først og fremst være en møteplass og en ressurspool for frivilligheten. Det skal være mest mulig åpent og selvgående.

Øverås er spent på hvordan sentralen vil bli mottatt.

– Det er veldig spennende.

Nesset kommune skal lyse ut ei stilling som daglig leder for frivilligsentralen, en som skal koordinere arbeidet. I starten blir det en prøveperiode på to år i forhold til stillinga, og håpet er at den skal bli på hundre prosent på sikt.

– Mye er avhengig av denne personen, at det er en kreativ person som greier å trekke til seg gode krefter og skape aktiviteter, sier Øverås.

Det arbeides for tida med å finne et egnet lokale til sentralen.

– Dette skal være midt i sentrum og vi håper å få benytte et av lokalene som er ledige.

Det har ikke vært ungdomsklubb i Eidsvåg siden i høst og Øverås ser for seg at det også skal bli et rom eller en krok til ungdommene.

Arrangerer møte for alle

8. april arrangerer Nesset kommune et åpent møte om frivillighet og mangfold, der spørsmålet som skal drøftes over kaffekoppen er: hvordan ønsker du at en frivillighetssentral skal være? Dette blir et avspark for etablering av frivilligsentralen i Nesset. Møtet vil foregå på kommunestyresalen på kveldstid. Her blir det informasjon, idédugnad og inkludering. Alle lag og foreninger, bygdelag, interessegrupper, nye innbyggere fra inn- og utland og enkeltpersoner er invitert gjennom nylig utsendt brev. Alle de nevnte er i målgruppa for en frivilligsentral.

– Både unge og eldre er i målgruppa for en frivilligsentral.

Aktiviteter skal frivillige stå for. Lag og foreninger skal også få hjelp gjennom frivilligsentralen, til for eksempel å skrive søknader og ta kopier. Det er en type sentral der den ansatte kan bistå med hjelp. Eldre kan få hjelp til skyss til arrangement og det kan være enkle ledsageroppgaver.

– Suksessfaktoren for en vellykket frivilligsentral er frivillige. Limet i dette arbeidet er at frivillige stiller opp og bidrar.